Umro peruanski marksističko-maoistički gerilski vođa Abimael Guzmán

Objavljeno 12. septembra/rujna 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Nakon više mjesečnog štrajka glađu i teške bolesti je jučer 11. rujna u 87 godini života umro marksistički i maoistički gerilski vođa pokreta Sendero Luminoso ili Sjajna staza, Abimael Guzman, poznatiji kao Presidente Gonzalo. Preminuo je u državnom zatvoru u Limi gdje je izdržavao svoju doživotnu kaznu robije. Guzman je zarobljen 1992. godine u glavnom gradu Perua, Limi, i zatvoren do kraja života nakon što je osuđen od strane vlasti kao “terorist”.

Bivši profesor filozofije, Guzman je bio cjeloživotni komunist koji je krajem 1960 -ih putovao u Kinu i bio zadivljen Kulturnom revolucijom Mao Zedonga. Odlučio je donijeti Maovu vrstu komunizma u Peru kroz klasni rat koji je pokrenuo 1980. godine. Njegovi sljedbenici nazvali su Guzmana četvrtim mačem marksizma, nakon Marxa, Lenjina i Maoa, i obožavali ga u revolucionarnim napjevima, pjesmama, plakatima i književnosti.

Studirao je pravo i filozofiju na Sveučilištu San Agustin u Arequipi, gdje je napisao dvije diplomske teze: Teorija prostora u Kantu i drugu o pravu pod nazivom Demokratsko-buržoaska država. “Gospodin Guzman bio je izvanredno briljantan čovjek, vrlo studiozan, vrlo discipliniran”, prisjeća se profesor Miguel Rodriguez Rivas, jedan od njegovih poznanika.

Njegovih nekoliko pisanih djela, iako ih marksistički akademici malo cijene, postalo je poput mantri za sljedbenike Sjajne staze koji su ponavljali njegove riječi kao da su biblijske istine. Nakon što je policija 1992. godine zauzela Guzmana u prostranoj sigurnoj kući u Limi i osudila ga na doživotni zatvor, Sjajna staza se u velikoj mjeri srušila kao vojna prijetnja, iako su ostaci ostali do danas.

Guzman je 2018. dobio drugu doživotnu kaznu zatvora za napad na bombu automobila u Limi 1992. godine u kojem je poginulo 25 ljudi. Guzmanova prva supruga, Augusta La Torre, umrla je u tajanstvenim okolnostima krajem 1980 -ih. Godine 2010. oženio se svojom dugogodišnjom djevojkom Elenom Iparraguirre, koja poput Guzmana služi doživotnu kaznu zatvora. Obje su žene bile vođe Sjajne staze.

 

 

 

Izvor: Agencije