Umro je Gino Strada, veliki talijanski humanista i aktivista za ljudska prava

Objavljeno 14. avgusta/kolovoza 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Gino Strada, liječnik i osnivač Udruge za hitne slučajeve, preminuo je danas u 73. godini. Vijest su potvrdili izvori bliski obitelji. Rođen je 1948. godine u Sesto San Giovanniju, Lombardiji, u Italiji. Veliki pacifista i otvoreni kritičar rata, ali u isto vrijeme i ratni kirurg Međunarodnog odbora Crvenog križa. Prisutan na mnogim ratištima među kojima u Afganistanu i Somaliji. Osnovao je organizaciju Emergency 1994. godine zajedno sa suprugom Terezom Sarti. Od tada je njegova Hitna pomoć izliječila više od 11 milijuna ljudi u 19 različitih zemalja. Organizacija trenutno djeluje u Afganistanu, Eritreji, Iraku, Italiji, Sierra Leoneu, Sudanu, Ugandi i Jemenu.

“Branite čovječanstvo i njegovo dostojanstvo uvijek i svugdje – ovo je najljepša poruka Gina Strade i nikada je ne smijemo zaboraviti”, poručio je putem Twittera ministar zdravstva Roberto Speranza. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli pozdravio je Stradu kao “maestra čovječanstva”. Citirao je Stradu rekavši, “ako bilo koje ljudsko biće pati u ovom trenutku, ako je bolesno ili gladno, to se odnosi na sve nas, jer je ignoriranje patnje neke osobe uvijek čin nasilja i jedan od najkukavičnijih činova”.

Mimo ovakvih patetičnih poruka Euro birokrata, veliki humanista i borac za ljudska prava Gino Strada, će ostati upamćen kao jedan od onih koji nikada nije odbio poziv u pomoć, tako što je postavio etiku i moral svoje struke na najvišoj razini. Pored toga, uvijek je bio na strani potlačenih, najmanjih i onih u dubokoj patnji, te protiv sulude okrutnosti ratnohuškačkog imperijalizma i vojnog intervencionizma. Ginova bezvremenska empatija seže onamo gdje se ukrštaju ljubav i suosjećanje prema ljudskim bićima u nesreći.

 

 

 

U potpisu redakcija Il Grido del Popolo