“U tijeku je novi plan Condor u Latinskoj Americi”, upozorava Evo Morales

Objavljeno 12. jula/srpnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Bolivijske vlasti prikupljaju sve više informacija o izravnim i neizravnim akterima puča 2019. protiv Evo Moralesa.

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales upozorio je na provedbu nove operacije Condor u Latinskoj Americi. Istaknuo je tu mogućnost s obzirom na sve veće dokaze o sudjelovanju bivšeg predsjednika Ekvadora Lenjina Morena i bivšeg predsjednika Argentine Mauricija Macrija u državnom udaru 2019. protiv njega. Ti krajnje desničarski političari opskrbili su privremenu vladu Jeanine Añez oružjem za suzbijanje prodemokratskih prosvjeda u Boliviji.

Utvrđeno je da su i Argentinska Federalna obavještajna agencija (AFI) i Američka središnja obavještajna agencija (CIA) prikupljale informacije o Moralesu kako bi destabilizirale njegovu vladu. U Latinskoj Americi ekstremno desničarski režimi ne odobravaju suverenu politiku Bolivije, koja je povratila prirodne resurse zemlje, nacionalizirala svoje strateške tvrtke i zatvorila američku vojnu bazu u gradu Chimore.

Osim što je urgirao u društvenim pokretima da se bore za mir, demokraciju i suverenitet, Morales je odbacio pučeve koje podržavaju SAD, a koji latinoameričkim narodima uvijek nanose žalost i bol. “Operacija Condor” bio je protupobunjenički plan koji su američke i južnoameričke diktature provodile kako bi zaustavile napredovanje narodnih snaga selektivnim atentatom na ljevičarske političke i društvene vođe.

Sjedinjene Države pružale su obuku za mučenje, tehničku podršku i vojnu pomoć diktaturama za vrijeme uprave Lyndona Johnsona (1963.-1969.), Richarda Nixona (1969.-1974.), Geralda Forda (1974.-1977.), Jimmyja Cartera (1977.-1981.) , i Ronalda Reagana (1981.-1989.).

 

 

 

Izvor: Agencije