Tsipras oštro kritizirao Komunističku partiju Grčke (KKE)

Objavljeno 25. januara/siječnja 2019. od Il Grido del Popolo©

 

Kako javlja dopisnica MIA-e iz Atene, u govoru premijera Tsiprasa u grčkom parlamentu, povodom rasprave o ratifikaciji Prespanskog dogovora, mogle su se ćuti oštre kritike upućene na račun Komunističke partije Grčke (KKE).

– Ne bih se osvrnuo niti na slavomakedonski Slovar (Abecedar), kojeg su komunisti djelili u Taškent djeci slavomakedonskih boraca Demokratske armije Grčke, kao što ne bih se osvrnuo niti na 70000 izbeglica iz Građanskog rata, kojima je grčka država 1983 godine oduzela pravo da se vrate u svoju domovinu. Niti ću se osvrnuti na Slavomakedonku Irinu Gini – Mirku Ginovu, prva žena komunistka egzekutirana u Građanskom ratu. Sa ovim brigama koje imate na savjesti, trebalo bi se spraviti sami. Ja ću govoriti politički, ne osvrtajući se na povijest KKE, poručio Tsipras.
Govoreći o političkim pozicijama KKE, grčki premijer analizirao je njihove argumente, zašto su oni protiv Prespanskog dogovora: prvi je NATO, drugi je iredentizam. Rekao je čak i kad bi prihvatio njihove argumente.
– Recimo da ću u potpunosti prihvatiti vašu analizu da je dogovor diktiran od strane Zapada, od strane međunarodnog imperijalizma, ili neznam što sve još možete zamisliti. Prema ovom međunarodnom ugovoru, uzimajući u obzir volju naših susjeda da se pridruže NATO-u, što je svakako njihovo pitanje. Kako KKE računa da bi grčka država mogla i trebala da prizna ovu zemlju? Kako? S kojim imenom? S kojim imenom? Kako ćemo nazivati ove ljude? Što kažete? Kažete nam da termin “Makedonija”, samo njihovo ime iredentizam. Ili ja nisam dobro čitao Lenjina kad sam bio mali, ili vi nešto ne činite kako treba, kazao je Tsipras u njegovom govoru.
Dopisnica MIA-e još javlja, kako je grčki premijer u svom 70-minutnom govoru na raspravi o ratifikaciji Prespanskog dogovora uputio kritike i na ostalim grčkim strankama koje se protive dogovoru.
 Izvor: agencije