Tko je Roman Protasevich, bjeloruski protivnik blizak ukrajinskim nacistima?

Objavljeno 24. maja/svibnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Ovih dana je prisilno slijetanje putničkog aviona irske kompanije Ryanair u Minsku, kako bi iz njega bjeloruske vlasti priveli organizatora oporbenih prosvjeda protiv legitimno izabranog predsjednika Alexandera Lukashenka, izazvalo burne reakcije širom svijeta. Međutim je li to opravdano, i o kom/kakvom čovjeku se zapravo radi?

Roman Protasevich prethodno je radio izravno za propagandni kanal koji financira Washington, a koji podržava ciljeve američke vanjske politike u srednjoj i istočnoj Europi. Prošle je godine bio zaposlen kao glavni urednik popularnog oporbenog kanala Telegram Nexta Live sa sjedištem u Poljskoj, koji je vlada prethodno proglasila ekstremističkim.

U studenom su ga bjeloruske vlasti stavile na međunarodnu potragu, optužujući ga da je pomogao organizirati protuvladine prosvjede nakon predsjedničkih izbora prošlog ljeta i da je “poticao socijalno neprijateljstvo i razdor”.

 

Ali aktivnost bjeloruskog protivnika nije ograničena na medijsko polje. Kao što Foia Research piše: “Roman Protasevich jedan je od ključnih agenata za promjenu režima u bjeloruskoj obojenoj revoluciji 2020. Njegovo se ime pojavilo u kontekstu Telegram kanala nazvanog Nexta koji je preko noći postao glas bjeloruske oporbe“.

Čini se da je Protasevich igrao glavnu ulogu i u zloglasnim događajima na Majdanu: “Protasevich je sudjelovao u prosvjedima na Maidanu u Kijevu 2013/2014, kao što je prikazano na fotografiji na Facebooku, gdje odjeven u zastavu bjeloruske narodne države dio u uništavanju kipa Lenjina”.

Nadalje, Foia Research ističe Protasevichevu neonacističku i antikomunističku pozadinu. Simpatizer je odreda Pahonia, bjeloruske milicije koja se borila zajedno s neonacističkom bataljunom Azov u ukrajinskom građanskom ratu nakon Majdana. Skupina se na društvenoj mreži Twitter definira kao “nevladina organizacija koja pomaže bjeloruskim dobrovoljcima u Ukrajini“.

 

U Kremlju nisu željeli komentirati prisilno spuštanje zrakoplova i otmicu Protasevicha, dok neki ruski mediji daju naslutiti da su Bjelorusi o svojoj nakani obavijestili Moskvu, jer ih “na to obvezuje ugovor o saveznoj državi Rusije i Bjelorusije”. Sergej Lavrov, prvi Putinov diplomat, kazao je “da ne treba žuriti s ishitrenim zaključcima”, a njegova glasnogovornica Marija Zaharova kaže kako je uhićenje Protaševiča “unutarnja stvar suverene zemlje”, a usput i napada i Zapad koji se sada zgražava nad ovakvim postupkom.

Napomenula je i da “ako ih nije šokiralo kada su u Austriji, na zahtjev SAD-a, prisilno spustili zrakoplov bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, koji se vraćao iz posjete Moskvi, jer su mislili da je u zrakoplovu Edward Snowden ili kada su Ukrajinci prisilno spustili bjeloruski zrakoplov s pripadnicima ruske udruge “Antimajdan”, onda se nemaju što šokirati kada to rade drugi”.

Kao što je već poznato, bjeloruske su vlasti naredile u nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk kako bi uhitile jednog od glavnih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, rekli su dužnosnici i aktivisti za ljudska prava. Policija je privela Romana Protasevicha, čije je ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih prosvjeda koji su izbili poslije Lukashenkove izborne pobjede.

 

 

 

Izvor: Agencije