Tihi prešutjeli udar

Objavljeno 25. februara/veljače 2019. od Il Grido del Popolo©

 

Ovih dana dok su na Balkanu u žiži javnosti, pitanje Kosova i moguće razgraničenje između Beograda i Prištine, protestni skup “1 od 5 milijuna” širom Srbije, te promjene imena Makedonije, jedan događaj je ostao u sjeni. Naime, 15. veljače dogodio se tihi prešutjeli puč unutar makedonske van parlamentarne stranke LEVICA, kojeg je munjevito izvela mala skupina ljudi. Ova mala ali veoma operativna skupina, deklariranih nacionalista i domoljubnih suverenista, okupljena oko javno eksponiranog profesora Apasieva, koja se protivi Prespanskom sporazumu sa Grčkom, je stvar “demokracije” preuzela u svoje ruke.

 

 

foto: faksimil cirkularnog dopisa nelegitimnog Prezidija / izvor: arhiva stranke LEVICA

Nakon što su delegitimiranjem Statuta stranke izvršili upad u rukovodećim tijelima i raspustili legitimno izabrane članove CK-a (njih 49) i Prezidija (njih sedmero), nasilnim upadom u stranačkim prostorijama su preoteli svu partijsku arhivu sa službenim pečatom i štambiljem. Nakon čega su protupravnom odlukom razrješili od dužnosti partijskog Sekretara, drugaricu Đejlan Veliu, otimajući od nje partijsku kasu sa žiro računom na kojemu je bilo gotovo 100000€. Ovaj munjeviti diverzantski manevar je samo potvrdio duboku podjelenost unutar stranke, koja je počela prije održavanja parlamentarnih izbora 2016 godine, kao rezultat pozicioniranja stranke na istim, a koja je kulminirala sa odlukom da se ne podržavaju protesti pokreta “Bojkotiram” (većinom sastavljen od krajnje desničarskih ekstremnih skupina), koji se zalagao za bojkot referenduma o promenu imena države. Ovakav razvoj događaja je uslijedio nakon duboke podjelenosti unutar stranke, što je rezultiralo sa nepremostivim razlikama kao rezultat narušenih međuljudskih odnosa i ideoloških barijera.

 

foto: faksimil poslanog pisma pravnog zastupnika stranke LEVICA do partijskog sekretara iste / izvor: privatni Facebook profil Đejlan Veliu

Koristim ovu priliku da, kao jedan od osnivača ove stranke i njen odani član od njenog osnivanja 6. veljače 2016. godine, informiram sve naše drugove na prostoru bivše države, koji pripadaju lijevom spektru društvene akcije i političke odgovornosti, da je jedina makedonska ljevičarska stranka LEVICA, nasilno oteta od skupine pobunjenika koji ne pripadaju tom lijevom spektru. Ova marginalna skupina od petnaestak ljudi, vođenim svojim bolеsnim ambicijama, željnim publiciteta, skloni su ideološkog kulta ličnosti. Kult kojeg su razvili na osnovu autoritarnog ponašanja njihovog političko-ideološkog i duhovnog lidera, Dimitara Apasieva (koji sebe smatra makedonskim Robespjerom).

foto: organizator unutar stranačkog puča Dimitar Apasiev / izvor: Oficiljalni Facebook profil stranke LEVICA

Tako, nakon što su delegitimirali izvršne organe raspustivši CK i Prezidij, otpočeli operaciju discipliniranja “nepodobnih”, brisanjem svih onih moderatora lokalnih ogranaka koji se nisu htjeli potčiniti njihovoj volji. Ovakvom samovolju posve čini se da nisu uspjeli stati na put ostali članovi, koji su i dalje u nevjerici nakon nasilnog preuzimanja stranke, na šta sam ja lično upozoravao mjesecima unatrag. To se prvenstveno odnosi na za sada jedinu formalno-pravno priznatu unutar stranačku frakciju, Marksistička organizacija-Crveni, čijim sam pripadnicima posebno ukazivao na moguće subverzivne elemente i manevre koje će pokušati reakcionarni desni element u stranci na čelu sa Apasievim. Da stvar bude još gora, ova je frakcija pored svoje kratkovidosti i konformizma, otkazala meni svakako poverenje, kao i nekim ljudima iz vani, koji su u mnogo čemu pridonjeli u izgradnji naše stranke.

foto: faksimil poslanog pismenog naloga o uklanjanju partijskog sekretara stranke LEVICA / izvor: privatni Facebook profil Đejlan Veliu

 

Međutim, ono što je za sada izvjesno je to, da će ovaj tihi prešutjeli udar imati sudsku razrješilicu, koja može trajati mjesecima, godinama, koja će svakako donijeti negativnu ocjenu javnosti, nakon prouzrokovane štete koju su počinili šaka jadnih ljudi. Ovakve negativne posljedice po stranku LEVICA, neće samo utjecati na njen daljnji rad, već kompletno na cjeli društveno-politički lijevi spektar u Makedoniji. Koji će nakon ovoga biti zauvijek delegitimiran i diskreditiran, bez ikakvog kredibiliteta da se poziva na idejama koje proizlaze iz marksističke tradicije. S time se samo potvrđuje današnja kriza u redovima moderne evropske ljevice, koja nikako da preleži dječje bolesti, koja pati od previše predrasuda, ideoloških razlika, nemanja vizije za budućnost, nedodirljivost u društvu, kao i prisvajanje sebi monopol na znanje. Ovakva nakaradna ljevica, ne samo što se ne može oduprijeti desnom populizmu u porastu, već polako ali za sigurno gubi svako povjerenje mnogih ciljnih grupa u društvu, koje po pravilu pripadaju lijevom spektru, te na taj način ljevica stvara sve veću apatičnu masu koja traži svoj spas negdje drugdje.

foto: screenshot internog razgovora organizatora puča na stranačkoj mailing listi / izvor: Oficijalna Facebook strana stranke LEVICA

Autor teksta Gordan Stošević, osnivač i član stranke LEVICA