Tadej Trček: Levega spektra v Sloveniji ni, to so samo stranke, ki se same deklarirajo za leve in tiste na desnici

Foto: Arhiva Socijalistične Partije Slovenije

 

Objavljeno 23. junja 2018. od Il Grido del Popolo©

 

Pomembnejša Evropska levica ne obstaja več z dnem, ko je padel Berlinski zid. Če analiziramo trend evropske levice, ugotovimo da je to u prvi vrsti danes vse socialdemokracija,ki je komunisti nikoli nismo smatrali za levico, ker se je socialdemokracija vedno prilagodila kapitalističnemu sistemu.

 

Tadej povej mi naprej ob tem kaj se je zgodilo pred parimi tedni na slovenskih volitvah, in zakaj se je desni populizem spet pojavil na sceni?

 

TT: Volitve 3.6.2018 so pokazale, da uspeh na volitvah določajo denar in mediji. Najmanša parlamentarna stranka je za kampanjo namenila 85.000 EUR, ostale še nekajkrat več. Poleg tega je kampanjo zaznamovala močna medijska blokada za izvenparlamentarne stranke, ki niso del režima. V državni zbor so se uvrstile stranke, ki so vse po vrsti povezane s tujino in ozadji, ki Slovenijo vodijo od leta 1991. Naša politična scena je povsem pod vplivom tujine. Sem umeščam tudi desni populizem, če razumemo kaj se dogaja ob migrantski krizi, ki jo sponzorira Zahod (Soros) itd. vidimo, da je povsod posledica politike odprtih vrat dvig skrajne desnice. Tako, da ne govorimo samo o desnem populizmu ampak o fašizmu, ki se je po 2. svetovni vojni potuhnil, sedaj pa prihaja na velika vrata. V tem kontekstu fašizmu najbolj pomaga lažna levica, ki zagovarja, da bi morale države povsem odpreti meje za migrante, po podatkih obveščevalnih služb pa vemo, da pot financirajo Soros, ZDA, zelo verjetno pa tudi del EU. Sam sem namreč prepričan, da je bilo povabilo Angele Merkel načrtno in da to ni bila napaka. Kot odgovor se je takoj pojavila močna podporaa AfD-ju (Alternativa za Nemčijo). Ob nadaljevanju trenutnih trendov to pomeni  destabilizacijo Evrope, pri čemer Evropa ni samo EU,  prek skrajno fašističnih opcij, ki v demokraciji na račun »svobode govora« kandidirajo. Ravno takšno kampanjo je v Sloveniji vodil SDS. Zanimivo pa je, da je SDS kot desnica povezan z Orbanom, ki je financiral kampanjo SDS, Orbana pa je na oblast postavil Soros, na drugi strani pa je s Sorosem povezan Luka Mesec in njegova Levica, kar pomeni, da gre za politiko, kjer ozadja obvladujejo obe strani, tiste, ki zagovarjajo migrante in tiste, ki so proti, to pa gre predvsem v korist fašistične desnice. Dejansko je zmago Janševi SDS omogočil Mesec s svojo kvazi levico.

 

Kaj misliš o slovenskem levem spektru družbene akcije, ali imate strategijo proti desnemu evropskemu populizmu?

 

TT: Levega spektra v Sloveniji ni. So samo stranke, ki se same deklarirajo za leve in tiste na desnici. Če gremo od začetka in razumemo afero JBTZ, ugotovimo, da je Janeza Janšo na Roški ustvaril Milan Kučan. Od tedaj naprej prav lepo sodelujeta, v javnosti pa se prikazujeta kot totalna nasprotnika, ki se med seboj sovražita, s tem pa slovenski narod delita na 2 bloka, »levega« in desnega, da narod ne bi bil enoten. Ta politika je tudi ustvarila delitev na levo in desno, ki pa je že tako zbanalizirana, da če se danes izrečeš proti LGBT paradam ali proti migrantom te kvazi levica takoj napade, da si ksenofob, rasist, homofob itd. Če opozarjaš na fašistično naravo EU in zveze Nato, te desnica označi za izdajalca. Tako, da so vladarji iz ozadja poskrbeli, da imajo šablone, ki delijo volilce na leve in desne, večjo moč kot zdrava pamet, ki narekuje, da so LGBT parade nepotrebne, da se migrantov ne sme nekontrolirano puščati čez ozemlje Slovenije, ker gre za relokacijo vojaške sile iz Bližnjega vzhoda v Evropo in da je potrebno poskrbeti za svoj narod s suverenim nastopom v mednarodni politiki in ne podrejanjem EU in zvezi Nato.

 

Kakšna je razlika med Socialistično Partijo Slovenije in stranko Levica, in kaj misliš ob levem populizmu?

 

TT: Razlika med Socialistično partijo Slovenije in Levico je precej. Najprej so to vsebinske razlike. Socialistična partija Slovenije je komunistična stranka, Levica je po vseh kriterijih socialdemokratska stranka, tako se SPS zavzema za uvedbo socializma torej menjavo sistema, Levica pa se v prvi vrsti zavzema za popravke kapitalističnega sistema, kar se čedalje bolj kaže v tem, da Levica teži v vlado, ki jo oblikujejo po teh volitvah in s tem pristaja na neoliberalni kapitalistični sistem, saj ne pogojuje vstopa v vlado z menjavo sistema iz kapitalizma v socializem. Poleg tega je SPS utemeljena na vrednotah NOB in TITOvega socializma, za Levico pa je bilo partizanstvo nepomembna tema, kot je to pred 4-imi leti na soočenjih izjavil Luka Mesec. S tem je negiral tudi temelje jugoslovanskega socializma, ki se je začel vzpostavljati z zmago TITO-vih partizanov v 2. svetovni vojni.

oPoleg tega je pomemben faktor, da je Levica režimska stranka, ki jo je zagnal Milan Kučan s pomočjo Sorosa, ki mu je Kučan častni znak svobode za zasluge pri osamosvajanju in demokratizaciji Republike Slovenije. Te povezave so dokumentirane in ta mašinerija deluje za Levico. SPS na drugi strani je antirežimska, nima za seboj nikogar in kot taka režimu ne ustreza. Zakaj Mladina kot »leva« revija nenehno promovira Levico, Socialistične partije pa sploh ne omeni? Prej sem omenil afero JBTZ, ta ista Mladina je bila takrat močan akter in tako je do danes, ker se v 30ih letih ni nič spremenilo. Ozadja so tako pognala lažno levico, kot ste omenili »levi populizem«, zato da imajo ljudje, ki ne poznajo ozadij in delovanja režima občutek, da bo nekdo za njih spremenil stvari na bolje, rezultat pa so drobtinice, ki jih lažna levica daje volilcem in nevtralizirana prava levica, ki se zavzema za menjavo sistema v socializem. To ni samo naš trend v Sloveniji, to je trend kompletne Evropske levice. In ne pozabimo, da je Tsipras inštaliran s strani EU in Sorosa, zato kot prva EU država ne ustavlja migrantov, v Sloveniji pa se je Tsipras udeležil ustanovnega kongresa Luke Meseca, ki izvaja isto politiko odprtih mej, kot Tsipras, Soros pa ga je vabil v Berlin. SPS ne podpira LGBT parad, ne podpira politike odprtih meja in ni proEU kot Levica, ki zagovarja spremembe EU ne pa izstopa. Prav tako smo v SPS ostro proti zvezi Nato, medtem ko se Levica s to idejo samo poigrava, imela pa je 4 leta časa da bi zahtevala referendum pa tega ni storila, je pa to storila za LGBT skupnost in želela v šole vriniti brezspolno vzgojo, kar je povsem v nasprotju z zdravim razumom in tega ni podprl tudi ogromen del levičarjev, zato so tudi izgubili referendum.

Naj povem še, da je KKE (Komustična partija Grčije) opozarjala pred Syrizo v Grčiji ampak so ljudje kljub temu izvolili Tsyprasa, ki je do konca uničil Grčijo. Enako mi opozarjamo na Levico, pa ljudje tega nočejo videti in slišati, ali pa enostavno niso v stanju razumeti. Ob blokadi informacij, za kar skrbi mašinerija za kvazilevico, pa tudi ne dobijo pravih informacij, brez pravih informacij pa ne more biti kvalitetne odločitve.

 

V programu Socialistične Partije Slovenije kot stranka zagovarjate nacionalizacijo zdravstva, šolstva in kapitala sumljivega izvora, ter izstop iz zveze NATO in Evropske Unije, ali je to res mogoče danes v kapitalistični Sloveniji?

 

TT: Mogoče je, vendar le ob močni podpori ljudstva. Brez te si obsojen na sodelovanje z drugimi strankami, ki pa kot režimske, ki izvajajo politiko Zahoda, ne bi nikoli dovolile te politike, če govorimo o državnem zboru in vladi. Ob močni podpori ljudstva oziroma z referendumi, pa bi se dalo izvesti zgoraj navedene programske točke. Zato tudi oblikujejo lažno levico, da ne dobi podpore prava levica. Se pa to dogaja tudi na desnici, kar se tiče slovenskega prostora, saj režimske stranke ustvarjajo satelite in ne dovolijo drugim strankam na desnici, da bi jih nadomestile. Skratka režim ima vse vzvode v svojih rokah, za izvajanje naših programskih točk pa mora režim pasti, režim pa pade z močno podporo ljudstva. Zato SPS v medijih NI, ker bi nas ljudje podprli!

 

Zavzemate se tudi za panslavizem ter sodelovanje z neuvrščenimi, Evrazijsko unijo in državami BRICS-a?

 

TT: Da. Ekonomsko težišče se je že preselilo na Vzhod. Ljudska Republika Kitajska je kot komunistična država že postala 1. Ekonomska sila na Svetu. Ljudska Republika Kitajska potrebuje surovine, ki jih ima Rusija. Skupaj tvorita Evrazijsko unijo, zato smo tudi priča obrambnim zavezništvom med Rusijo in Kitajsko, saj se tako branita pred politiko Zahoda. Da Zahod popušča in da je danes glavna Evrazija, dokazuje tudi srečanje Kim Jong Una in predsednika ZDA Donalda Trumpa. BRICS je derivat Neuvrščenih in Evrazijske unije. Po padcu Berlinskega zidu in razpadu Sovjetske Zveze, je svet iz multiporalnega sveta, v katerem so se 3-je bloki torej Zahodni blok, Vzhodni blok in TITO z Neuvrščenimi, med seboj nadzirali, deloval je tako imenovan mehanizem »zavor in ravnovesij«. S padcem SZ in posledično izgubo vpliva Neuvrščenih, so ZDA skupaj z Zahodno Evropo začele hegemonistično politiko. Posledice te politike, so destabiliziran Balkan, Bližnji vzhod in s tem večanje pritiska na Evrazijsko unijo. BRICS je torej projekt, Vzhodnega bloka in Neuvrščenih, ki se branijo pred Zahodnim bolokom. Panslavizem kakršnega zagovarjamo je načelo Josipa Broza TITA »Tujega nočemo, svojega ne damo«, in mislimo, da lahko svoj narod zaščitimo s tem, da sodelujemo z ostalimi slovanskimi narodi, kajti nespordno dejstvo je, da je Zahod vedno deloval proti Slovanom po doktrini »Drang nach Osten«. Panslavizem bi omejil delovanje Zahoda in s tem uravnotežil Evropo, s tem pa tudi svet.

 

Koliko je pa danes realno, in kdaj kot levica kritizirate zahodni imperializem a na drugi strani podpirate Ruski v Siriji in Kitajski v Afriki?

 

TT: Rusija v Siriji ne deluje imperialistično. Rusija je v Siriji, ker ima sklenjeno zavezništvo z Sirijo, poleg tega se Rusija brani v Siriji, saj bi padec Sirije in vojaški uspeh Zahoda pomenil, da ima Zahod odprto pot do Kavkaza, kar pa je za Rusijo nesprejemljivo, saj bi poleg vojne v Ukrajini, zasedba Kavkaza s strani Zahoda pomenila, da je ogrožena sama Rusija. Kitajska je v Afriki implementirala povsem drugačen princip delovanja, kot ga je Afrika navajena s strani Zahoda. V zameno za surovine Kitajska gradi infrastrukturo. To je pametna politika, kajti to pomeni dobrobit za obe strani, Kitajska dobi surovine, Afrika se razvija, sodelovanje pa se na ta način poglablja, za razliko od Zahodne politike, ki je vedno delovala po načelu deli in vladaj, zato je Afrika nenehno v vojnah, Zahod pa tja prodaja orožje in prek milic drži nahajališča surovin.

 

Kaj misliš o problemu med Makedonijo in Grčijo, ki so ga “rešili” pod vodstvom imperialistične zveze NATO?

 

TT: Prej omenjeni Tsipras, je kot »levičar« pritisnil na Makedonijo. Ta problem zelo nazorno kaže na več stvari in dokazuje, kar sem prej povedal o lažni levici, ki jo postavlja Zahod. Zahod, ki je na oblast spravil Tsyprasa (Soros, ZDA in EU), ima na Balkanu svoj plan. Jugoslavija je bila uničena s strani Zahoda, da bo Balkan pod kontrolo. V državah bivše Jugoslavije so oblikovali male državice z režimi, ki so povsem pod kontrolo Zahoda. Tako v konkretnem primeru spora med Grčijo in Makedonijo ni problem samo Tsypras ampak tudi Zaev, ki ga je na oblast v Makedoniji inštaliral Zahod. Makedonija kot taka od članstva v zvezi Nato, ne bo dobila ničesar, kot ni Slovenija, njeno članstvo pa potrebuje Zahod, da rine proti Vzhodu – Evraziji. Še večji problem je, da se Nato ne samo kot obrambna zveza vključuje v mednarodno politiko kot samostojen subjekt, čeprav bi se moral po padcu SZ ukiniti, ker Varšavski pakt ni več obstajal, namesto tega pa je z vojno v SRF Jugoslaviji prešel iz obrambne v ofenzivno zvezo. Ne pozabimo, da je brez resolucije OZN bombardiral ZRJ. Države nekdanje SFRJ so sedaj kmetje na šahovnici, ki se jih premika za tuje kralje. Ta primer to konkretno dokazuje. In to je tisto o čemer sva govorila že na začetku pogovora. Obstaja mašinerija, ki izvaja svoj plan ali tako imenovan NWO (New world order). Danes ko govorimo o ZDA, EU, zvezi Nato, se moramo vprašati, ali sploh še gre za ZDA, EU, zvezo Nato, oziroma ali ni morda bistveno, kdo te države obvladuje in ne pozabimo, da je FED, v privatni lasti ljudi, ki so s petrodolarskim monopolom naredili države odvisne od njihove politike oz politike ZDA. V tem kontekstu ta elita nastavlja ljudi in rešuje stvari na do sedaj neviden način, zato smatram, da je primer tega, kot vse na področju bivše SFRJ, zelo nazoren in pomemben, tako za razumevanje kot predvidevanje dogodkov. Pomembno pa je tudi to, da je s tem iz mednarodne skupnosti povsem izginilo ime Jugoslavija, torej je Zahod s tem sporazumom dosegel dve stvari naenkrat.

 

Imamo li kršitev človekovih in delavskih pravic v Sloveniji, in za kaj se zavzema Sosialistična Partija Slovenije?

 

TT: Seveda se dogajajo kršitve. Totalitarni kontrarevolucionarni klerofašistični režim, ki ga imamo v Sloveniji od leta 1991, drugače tudi noče in ne zna. Socialistična partija Slovenije se zavzema za dostojno življenje delavca, ki bo lahko od dela dostojno živel. S pravim načinom dela in pravično distribucijo je to dosegljivo, vendar bi bilo zaradi nastalih krivic, potrebno nacionalizirati, vpeljati socializem, uvesti uravnilovko 1:5 itd.To pa je dosegljivo samo ob visoki podpori ljudstva, kar pa režim dobro ve, zato bijemo nepravično in težko borbo, ampak prepričani smo, da nam bo na koncu uspelo, ker nimamo mašinerije, ki sem jo omenil, ampak čisto in pravo idejo.

 

Kaj je za vas pomembno kar se tiče RKC v Sloveniji?

 

TT: Mi zagovarjamo strogo ločitev Cerkve in države, kot je bilo to urejeno v Ustavi SFR Jugoslavije, v kateri je v 178. členu, ki je določal, da imajo verniki svobodo veroizpovedi, Cerkev pa se ne sme vmešavati v politične zadeve države in ne sme ustanavljati šolskih ustanov, razen za potrebe šolanja duhovnikov. Kar se tiče SPS bi prepovedali financiranje Cerkve s strani države, zahtevali denacionalizirano premoženje, ki ga je Cerkev dokazano prodala in dobila nazaj z denacionalizacijo, ter zahtevali, da se Cerkev v celoti podredi zakonom Republike Slovenije in da ne deluje po nareku Vatikana, ki deluje kot država v državi in daje prednost cerkvenemu pravu pred zakoni Republike Slovenije, v skladu s tem pa bi bilo potrebno analizirati odnose med Republiko Slovenijo in Vatikanom, ter vkolikor bi Vatikan zaupanje zlorabljal in delovanje Cerkve izkoriščal za politično delovanje, prepovedati delovanje cerkve. To velja za vse verske skupnosti.

 

Kaj pričakuješ od evropske levice, ki je postala salonska brez politične strategije za 21. stoletje?

 

TT: Pomebnejša evropska levica ne obstaja več z dnem, ko je padel Berlinski zid. Če analiziramo trend evropske levice, ugotovimo, da je to v prvi vrsti danes vse socialdemokracija, ki je komunisti nikoli nismo smatrali za levico, ker se je socialdemokracija vedno prilagodila kapitalističnemu sistemu. Ob analizi ugotovimo, da tudi socialdemokracija po 2. Svetovni vojni vztrajno izgublja moč in je praktično ni več, danes namesto o levici lahko govorimo o strankah, ki so sprejele pravila demokracije, ki je v temelju povezana s kapitalom, ki pa je že v osnovi ne morejo dobiti, kajti kapital ne bo financiral levih idej, ki zavirajo rast profitne stopnje. Evropska levica je še huje kot brezzoba socialdemokracija, gre namreč za lažne projekte, s katerimi se na eni strani miri ljudi, da ne odnese pokrova, na drugi pa bo ultimativni zmagovalec te politike fašistična desnica. To se je pokazalo z migranti, to se kaže z degeneriranimi moralnimi vrednotami v EU, ko levica namesto razredne borbe, zagovarja pravice LGBT manjšin, kar pa je bolj radikalno od njihove poltike, oziroma bolje rečeno, kar je prava levica, pa razglasijo za nacional socializem, kot je to povedal Mesec za Radio študent in so ga kritiki raztrgrali. Takšna levica ne samo, da je anemična, problem je ker je neiskrena in deluje za velekapital, že po tej definiciji pa ni levica in je njena strategija samo sabotaža prave levice v korist kapitala. Prava levica, ki je ne štejejo v evropsko levico, torej socialiste / komuniste, pa tako izgublja ob tem, da je že tako marginalizirana, kajti danes je socialdemokracija izrinila komuniste, komunisti pa nimajo platforme, kot jo ima socialdemokracija, komunisti pa se ne bodo prodali kapitali kot socialdemokracija. Danes ni kominterne, ki bi kppmunistom zagotavljala finance in logistiko. Tako, da je kar se tega tiče prihodnost zaskrbljujoča, strategijo prave levice pa vidim le v povezanovanju komunističnih sil in v skupni borbi proti desnici in lažni levici.

 

 

 

Pogovor je pripravil in vodil Gordan Stošević