Sofia Manzano: Komunizam je najvelikodušniji prijedlog koji je čovječanstvo ikada dalo

Objavljeno 23. aprila/travnja 2022. od Il Grido del Popolo©

 

“Komunizam je najvelikodušniji prijedlog koji je čovječanstvo ikada dalo”, rekla je Sofia Manzano, kandidatkinja Brazilske komunističke partije (PCB) za predsjedničke izbore u listopadu, tijekom intervjua za novine “Brasil de Fato” ranije ovog mjeseca.

Govoreći o stogodišnjici PCB-a, koja je proslavljena 25. ožujka, i aktualnoj borbi brazilskih komunista, Manzano je istaknula da se Komunistička partija pojavila kao potreba radničke klase da se organizira po uzoru na Veliku oktobarsku socijalističku revoluciju iz 1917. godine.

Komunistička partija “ima povijest borbe u najrazličitijim područjima brazilskog društva, institucionalnu i izbornu borbu, ali i borbu za zemlju, sindikalizam, žene i borbu protiv rasizma”, naglasila je Sofia Manzano.

“U ovom ključnom trenutku za našu zemlju, u sukobu s ekstremnom desnicom i vladom fašističkog kroja, kada trebamo predstaviti brazilskom društvu projekt koji može dovesti do emancipacije radničke klase, spašavanja povijesti PCB je vrlo važan”, naglasila je komunistička predsjednička kandidatkinja.

Sofia Manzano, profesorica ekonomije na Sveučilištu Southwest Bahia (UESB), govorila je o potrebi stavljanja programa komunista na stol i borbe protiv antikomunizma:

“Povijest komunista u Brazilu je vrlo bogata povijest koja je generirala nekoliko drugih struja, uključujući brazilsku ljevicu koja je ostala u borbi za društvenu transformaciju do danas. Dakle, spašavanje ove povijesti je vrlo važno. Iznad svega, vrlo je važna borba protiv demonizacije komunizma. Zato što je komunizam najvelikodušniji prijedlog koji je čovječanstvo ikada dalo. […] Društvo ima malo znanja o tome što je komunistički prijedlog, što je izgradnja komunizma. Stoga je u ovom trenutku vrlo važno spasiti ovu priču, staviti na dnevni red iskrenu raspravu o tome što komunisti misle, što žele, što je ovaj velikodušni prijedlog”.

Što se tiče kandidature za predsjedničke izbore u listopadu, Manzano je istaknula da Komunistička partija odlučuje na vrlo kolektivan način te je nakon 16. kongresa PCB-a ocijenjeno da je važno da stranka ima pretkandidaturu za predsjednika.

Osobno mi je čast biti na ovoj poziciji, uglavnom na stogodišnjici PCB-a, ali i vrlo mukotrpan posao, čak i zbog materijalnih uvjeta koji su za nas, komuniste, vrlo zahtjevni”, istaknula je ona.

 

 

 

Izvor: Agencije