Rusija je zabranila izjednačavanje SSSR-a i nacističke Njemačke u ratu

Objavljeno 4. jula/srpnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje javno identificiranje ciljeva, odluka i djelovanja Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata, kao i negiranje odlučujuće uloge sovjetskog naroda u porazu fašizma, prenio je TASS. Tekst je dostupan na ruskom portalu za pravne informacije.

http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202107010008?index=1&rangeSize=1

Autori ističu da je nedopustivo poistovjećivati ​​postupke “branitelja Domovine, koji su dali svoje živote u borbi za njezinu slobodu i neovisnost, djelovanja oslobađajućih vojnika s akcijama okupatorskih vojnika, proglašenih krivima za zločini osuđeni za Nirnberški sud”. Sankcije za prekršitelje ovog zakona još nisu utvrđene.

Ruski predsjednik također je potpisao zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje slika nacističkih ratnih zločinaca kao i ekstremističkog materijala, jer vrijeđa multietnički narod i sjećanje na žrtve Velikog domovinskog rata. Također je zabranjeno širenje izjava čelnika organizacija koje je Nirnberški sud prepoznao kao kriminalne. Iznimke su slučajevi u kojima se formira negativan stav prema ideologiji nacizma i nema znakova da će se ona širiti ili opravdavati.

Zakon je na Putinov zahtjev I sam Putin više je puta izjavio da se Rusija sve češće suočava s pokušajima prekrajanja povijesti, pa čak i signaliziranja moralne i druge jednakosti između SSSR-a i nacista te preispitivanja uloge Crvene armije u porazu fašizma. Inače, predsjednik je početkom godine dao preporuku za izradu nacrta zakona i odredio rok za njegovu predaju do srpnja.

 

 

 

Izvor: Agencije