Raffaella Carra: “Uvijek glasam za komuniste”

Objavljeno 5. jula/srpnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

U roku od nekoliko mjeseci Italija je izgubila dva značajna umjetnika, dvije velike pjevačice, dvije socijalno i politički svjesne žene. Znamenita “La Rossa” Milva umrla je 23. travnja 2021. dok je Raffaella Carrà, nadarena pjevačica, plesačica, glumica i TV voditeljica, preminula 5. srpnja u dobi od 78 godina.

Raffaella Maria Roberta Pelloni, kako joj je bilo puno ime, ostat će zapamćena kao energična, neodoljiva i genijalna ličnost koja je postala jedna od najomiljenijih umjetnica u Italiji u drugoj polovici 20. stoljeća.

Međutim, Raffaella Carrà nije bila samo još jedna umjetnica pop kulture; bila je napredna žena, izričita pristaša radničke klase i braniteljica ženskih prava. U intervjuu za španjolski magazin Interviú 1977. godine govorila je: “Uvijek glasam za komuniste” (Siempre voto comunista), dodajući da “biti komunist podrazumijeva način života i vrlo veliku odgovornost”.

Desetljećima kasnije, u drugoj je izjavi rekla: “U sukobu između radnika i poslodavaca uvijek ću biti na strani radnika”.

Sredinom 1980-ih, kada je Čile bio pod brutalnom diktaturom Augusta Pinocheta, Raffaella Carrà uspjela je izraziti svoju solidarnost s borbom čileanskog naroda. Pozvala je čileanski glazbeni sastav “Inti-Illimani”, čiji su članovi bili u emigraciji u Italiji, da pjeva u njezinoj popularnoj emisiji na RAI.

– “Raffaella nas je napustila. Otišla je u bolji svijet, gdje će njezina humanost, njezin nepogrešiv smijeh i njezin izvanredni talent zauvijek sjati”, rekao je njen partner Sergio Japino.

 

 

 

U potpisu redakcija Il Grido del Popolo