Prosvjedi u Americi povodom potpisivanja Minhenskog sporazuma

Objavljeno 30. septembra/rujna 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Nakon što je godine 1936. godine između Njemačke, Italije i Japana potpisan tzv. Antikominternovski pakt – preteča budućeg Trojnog pakta, Njemačka je godine 1938. poduzela i nasilnu aneksiju Austrije, tzv. Anschluss. Međutim, nacistički vođa Adolf Hitler se nije htio ovdje zaustaviti, pa je svom Trećem Rajhu namjeravao pripojiti i Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj gdje su Njemci bili većina.

I ovog puta nažalost, je njegovim imperijalističkim zahtjevima i secesionističkim planovima bilo udovoljeno od strane velikih zapadnih sila. Već 29. rujna 1938. godine će u nacističku Njemačku doputovati premijeri Velike Britanije i Francuske, te talijanski fašistički vođa Mussolini, kao i njegov ministar vanjskih poslova, kako bi 30. rujna 1938. godine u Minhenu, zajedno sa njemačkim kancelarom Adolfom Hitlerom potpisali sramni Minhenski sporazum.

Odmah nakon toga su u Sjedinjenim Američkim Državama izbili prosvjedi, na kojima su prisustvovali mnogobrojni doseljenici iz Čehoslovačke, ali i iz Jugoslavije i Njemačke, koji su se usprotivili ovakvom sramnom sporazumu između Njemačke i velikih zapadnih sila o komadanju Čehoslovačke. Između mnogobrojnih transparaneta se mogao primijetiti i jedan na kojemu bilo ispisano: “američki Čehoslovaci, Jugoslaveni, Hrvati i Njemci protiv Hitlera“.