Peru: Kandidat ljevice Castillo poziva na obranu demokracije

Objavljeno 8. juna/lipnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

U ponedjeljak je ljevičarski predsjednički kandidat Pedro Castillo pozvao peruanski narod da brani demokraciju nakon što je njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori osudila navodnu izbornu prijevaru na izborima za drugi krug predsjedničkih izbora.

“Moramo biti oprezni u obrani demokracije koja se izražava u svakom glasanju, unutar i izvan našeg voljenog Perua. Ne možemo se odmoriti. Neka ovo povijesno bdjenje dopusti ponovno rođenje nove zemlje”, rekao je Castillo.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Fujimori optužila stranku Slobodni Peru (PL) za pobijanje izbornih glasova Narodne snage kao strategiju za odgađanje brojanja glasova i povoljan ishod njezine kampanje.

Obraćajući se svojim pristašama u Limi, seoski učitelj također je pozvao na mir i spokoj dok se objavljuju konačni izborni rezultati.

Od utorka ujutro, Ured za nacionalne izborne procese (ONPE) izvijestio je da je Castillo osigurao 50,2 posto glasova, dok Fujimori ima 49,7 posto. Te su brojke došle nakon prebrojavanja 92,3 posto važećih glasačkih listića.

Preko 17 milijuna Peruanaca sudjelovalo je u drugom krugu izbora, što predstavlja odaziv od 76,9 posto. Ovaj je zbroj veći od onog prijavljenog u prvom krugu izbora 11. travnja u kojem je izostanak bio najveći zabilježen u posljednjih 20 godina, s 29,9 posto.

Izbori su se održali nakon političkih previranja u ovoj zemlji gdje su dvojica predsjednika bila prisiljena dati ostavku zbog korupcijskih skandala prošle godine.

 

 

 

Izvor: Agencije