Tue. Mar 21st, 2023

Objavljeno 9. novembra/studenog 2021. od Il Grido del Popolo©

 

 

Berlinski zid pao je u noći s 9. na 10. studenoga 1989. godine, što je označilo kraj jedne ere i pad željezne zavjese. Nijemcima je označio kraj jako dugog poslijeratnog razdoblja, a obitelji i prijatelji su nakon 28 godina prisilne razdvojenosti napokon mogli biti zajedno. Padu zida prethodili su mjeseci prosvjeda u DDR-u u kojima su građani tražili političke i gospodarske promjene. Budući da Istočna Njemačka nije mogla zaustaviti masovni bijeg stanovništva na Zapad, položaj joj je bio uzdrman.

U ranim večernjim satima 9. studenoga 1989. glasnogovornik vlade rekao je da građani DDR-a mogu bez posebnog odobrenja prijeći preko svih graničnih prijelaza u inozemstvo. Tisuće građana Istočnog Berlina pojurile su na granične prijelaze, a uspaničeni stražari podigli su rampe. Nakon 28 godina stanovnici Istočnog Berlina mogli su slobodno prijeći u zapadni dio grada.

U ranu večer tog sudbonosnog dana u studenom u Berlinu se održala povijesna konferencija za medije. Günter Schadowski, lider komunističke partije u istočnom Berlinu okupio je novinare kako bi im objavio niz reformi koje su se odnosile na smanjenje restrikcija za putovanja koje su tada bile na snazi.

Kada su ga novinari upitali kada nova pravila stupaju na snagu, Günter Schadowski je malo zastao, prebirao po papirima koji su bili ispred njega i prilično “nespreman” rekao: “Stupaju na snagu… koliko znam… sad… odmah.”

Mada se već odavno znalo da Njemačka komunistička partija nije na liniji sa Moskvom, komunistička vlast u Berlinu nije htjela izlaziti s ishitrenim odlukama, pa je pomalo taktizirala o predaji vlasti.

To je ujedno bio i početak pada željezne zavjese i socijalizma u Europi. Događaj koji će u buduće po svemu postati uvod u novu tragediju za sve potlačene narode pod jarma zapadnog kapitalizma.

 

 

 

U potpisu redakcija