Njemačka povećava svoju vojnu potrošnju ali i vlastite ambicije u Evropi

Objavljeno 29. juna/lipnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Njemačka vojna potrošnja 2022. godine porast će na 53 milijarde eura, čak 3,4 milijarde više nego ove godine. Tako prvi put premašuje simbolički prag od 50 milijardi, prema prijedlogu koji je odobrila savezna vlada. To je ovih dana izvijestila specijalizirana stranica Difesa Analysis. Vijest o povećanoj vojnoj potrošnji Njemačke već je najavljena u veljači ove godine, kada je list Der Spiegel objavio “Finanzbedarfsanalyse 2022” (Analiza financijskih potreba), prema kojoj njemačke oružane snage se i dalje nedovoljno financiraju. “Brojni projekti naoružanja potrebni za postizanje NATO-ovih ciljeva planiranja” neće moći započeti s trenutnim planom ulaganja, zaključuju analitičari.

Prema raznim analitičarima i standardima koje SAD očekuju od NATO-a, porast njemačke vojne potrošnje, koliko god znatan, ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer također smatra nedovoljnim za “vraćanje zamaha i učinkovitosti Bundeswehra”, izvijestile su njemačke novine Suddeutsche Zeitung. Povjerenstvo za proračun Bundestaga odobrilo je 23. lipnja 27 obrambenih programa, u ukupnom iznosu od oko 20 milijardi eura, od čega su 4,5 bili apsorbirani zbog troškova istraživanja i razvoja do 2027. godine novog francusko-njemačkog lovca. Ta sredstva pokrivat će razvojne troškove do razvoja prvih tehnoloških demonstratora novog lovca.

Među mnogim programima na popisu, međutim, čini se da nema programa francusko-njemačkog tenka (Main Ground Combat System) čiji razvoj ugrožavaju duboke nesuglasice između Berlina i Pariza, ali koji bi Berlin želio proširiti na druge Europski partneri, ponajprije Italije. Na popisu odobrenih projekata nalazi se i modernizacija senzora fregata i minolovca F-124, oklopnih vozila Puma, nabava srednjih vozila za specijalne snage, izgradnja nadograđenih podmornica U-212CD, sustava elektroničkog ratovanja i satelitske komunikacije za NH90 helikoptera, nabava 5 pomorskih patrolnih zrakoplova Boeing P-8A Poseidon koji će zamijeniti P-3 Orions po cijeni od 1,8 milijardi eura.

Međutim, na političkoj razini ono što upada u oči je to, da su jedna od najuvjerenijih političkih snaga njemačkog sve većeg vodstva u sigurnosnom i obrambenom smislu postaju Zeleni, kojima netko također predviđa mjesto u kancelariji nakon odlaska Merkelove. Prema nekim komentatorima postali su proatlantskiji od samog CDU-a. Kako god, hodajući kosturi zelenih mirotvoraca Joshke Fischera koji su vraćeni u ormar nakon njemačkog ratnog angažmana tijekom vazdušne kampanje protiv SR Jugoslavije devedesetih godina, ponovno vrišteći izlaze iz ormara.

 

 

 

Izvor: Agencije