NATO vojnici greškom “zauzeli” fabriku u Bugarskoj

Objavljeno 28. maja/svibnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Zaposleni u fabrici za nestandardnu ​​opremu rafinerija nafte u bugarskom selu Češnegirovo kod Plovdiva našli su se na meti vojnika NATO koji su greškom, tokom vojne vježbe, upali na njihovo radno mjesto.

Riječ je o manevrima “Swift response 21“ u kojima su učestvovali američki, italijanski i bugarski vojnici. Prema scenariju, desant vojnika je trebalo da bude na napušteni aerodrom. Međutim, odmah pored aerodroma se nalazi fabrika.

Grupa vojnika naoružana automatima preskočila je ogradu i upala u fabriku. Dvojica radnika fabrike su izjavila da su im vojnici naredili da sjednu, a zatim se podijelili u grupe i obišli sve prostorije fabrike, prenijela je TV Nova.

– “Bilo je strašno. Mnogo sam se uplašio i nisam znao kako da reagujem. Drhtao sam od straha” – rekao je jedan radnik, koji je najavio da će svoju pravdu zbog ovog incidenta tražiti na sudu.

Incident se dogodio 11. maja tokom vježbi NATO vojske.

U ovom slučaju, ne može se ne prisjetiti incidenta iz listopada 2012. godine, kada su francuski komandosi s padobranima sletjeli na poljima u blizini plevenskog sela Koilovtsi. Tada su se potukli s mještanima i ispostavilo se da su dobro pretučeni.

Incident se isprva držao u tajnosti, a postalo je poznato iz lokalnih priča. Tada je bivši ministar unutarnjih poslova Rumen Petkov iskoristio slučaj objašnjenja za francuske turiste koji se bave ekstremnim sportovima da ironizira slučaj, što ga, međutim, nije spriječilo da kasnije sa parlamentarne govornice postavlja pitanja glavnom tužitelju Borisu Velčevu.

Ovo je samo još jedan dokaz, kako se vojska imperijalističkog NATO pakta ponaša u zemljama članicama koje su savezu ukazale svoje “gostoprimstvo”.

 

 

 

Izvor: Agencije