Mélenchon izrazio svoju potporu predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru

Objavljeno 5. februara/veljače 2019. od Il Grido del Popolo©

 

Jean-Luc Mélenchon izjavio je u ponedeljak da podupire Nikolasa Madura, predsjednika Venecuele, te da se mora odupreti Amerikancima. On je na svom Twitter profilu napisao, da samo Emmanuel Macron dao svoju potporu pučistima, ali ne i sva Francuska.

Emmanuel Macron prije toga također na svom Twitter profilu napisao, kako prepoznaje Juana Guaida kao “predsjednika zaduženog” za Venecuelu, nakon što je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ranije ujutro objavio da je Juan Guaido imao “legitimnost organiziranja predsjedničkih izbora.”

Nekoliko evropskih zemalja, među kojima Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Nizozemska, Španjolska i Portugal, postavile su ultimatum Maduru o raspisivanju prijevremenih predsjedničkih izbora, krajem tjedna, te da u slučaju nepoštivanja ovog uvijeta, od ponedeljka priznati Juana Guaida kao “v. d. predsjednika”, što i zapravo učinile.

Europski parlament odobrio je 31. siječnja rezoluciju kojom se Juan Guaido smatra “legitimnim vršiteljem dužnosti”, te pozvao diplomatsku službu EU i zemlje članice da to isto urade. Američki predsjednik Trump ga je također prepoznao kao “v. d. predsjednika”.

 

 

 

Izvor: agencije