Katalonski europarlamentarac Carles Puigdemont nakon uhićenja na Sardiniji, danas pušten na slobodu

Objavljeno 25. septembra/rujna 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Nakon što je u četvrtak bio uhičen, dopušteno mu je napustiti Italiju. Talijansko pravosuđe ipak mora odlučiti o zahtjevu za izručenje koji je podnijela Španjolska, protiv kojega se protiv katalonskog čelnika neovisnosti procesuira zbog njegove uloge u pokušaju odcjepljenja 2017. Rasprava je zakazana za 4. listopada kojoj planira pomoći.

Jedva što je kročio na tlu Italije, nezavisni europarlamentarac i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji živi u egzilu u Belgiji od 2017. godine nakon pokušaja odcjepljenja od Katalonije, uhićen je u četvrtak na Sardiniji na temelju europskog uhidbenog naloga od 14. listopada 2019. prema njegovu odvjetniku Gonzalu Boyeu.

Danas je napustio zatvor Sassari u kojem je bio od petka. Prema riječima njegova talijanskog odvjetnika Agostinangela Marrasa, dopušteno mu je napustiti Italiju do predstojećeg ročišta kojem planira prisustvovati 4. listopada. Odluka o njegovom izručenju mogla bi potrajati tjednima, rekao je ranije njegov odvjetnik.

“Španjolska nikada ne gubi priliku biti smiješna”, rekao je Carles Puigdemont pri odlasku.

Europski parlament je 9. ožujka velikom većinom ukinuo parlamentarni imunitet Carlesu Puigdemontu i dvojici drugih nezavisnih zastupnika u Europskom parlamentu, što je Opći sud potvrdio 30. srpnja.

 

 

 

Izvor: Agencije