Kako je Putin prevario komuniste u Donbasu: Izbačeni su iz parlamenta, zabranjeno im je učešće na izborima a među prvima su podržali osnivanje DNR-a

Objavljeno 26. aprila/travnja 2022. od Il Grido del Popolo©

 

Komunistička partija Donjecke Narodne Republike odvojila se od Komunističke partije Ukrajine nakon Euromajdanu i rušenja Viktora Janukoviča.

Bili su jedna od prvih stranaka koja je podržala osnivanje Donjecke Narodne Republike a njen predsjednik Boris Litvinov bio je predsjednik Narodnog vijeća Donjecke Narodne Republike. Njena podrška bila je važna sa aspekta ruske propagande jer su nacionalisti u Ukrajini već tada najavili zakon o dekomunizaciji a rušeni su brojni spomenici iz vremena SSSR-a.

Vlasti DNR-a htjele su se pokazati drugačije u odnos prema prošlosti pa je podrška komunista odigrala ulogu u promociji antifašističkog karaktera koji su “ukrajinski neonacisti htjeli da zatru”.

Zabrana učešća na izborima i izbacivanje iz parlamenta
Stranka je osnovana na jesen 2014. godine a njen osnivač Boris Litvinov koji je prethodno bio čelnik regionalnog ogranka Komunističke partije Ukrajine u okrugu Kirovsky, Donjeck .

Litvinov je bio na čelu Narodnog vijeća DNR nekoliko mjeseci tokom 2014. godine. Nakon što je smijenjen s mjesta predsjednika Narodnog vijeća, pojavile su se glasine da je nakratko uhapšen ali je on opovrgnuo te navode.

Litvinov je izjavio da će komunisti podržati kandidaturu Aleksandra Zaharčenka , prvog predsjednika DNR, na opštim izborima 2014. za premijera zemlje.

Litvinov i Ragozin su 2016. izbačeni iz Narodnog vijeća zbog “gubljenja povjerenja”, čime je stranka ostala bez zastupnika.

Kako je pojasnio predsjednik Narodnog vijeća D. V. Pušilin , komunistički poslanici glasali su protiv volje rukovodstva provladine frakcije “Donjecka republika”.

Sudbina komunista u Ukrajini
Tako su komunisti u Donjecku doživjeli gotovo istu sudbinu komunista u Ukrajini koji su zabranjeni nakon donošenja spornog zaona o dokomunizaciji za vrijeme Petra Porošenka.

U Ukrajini su od tada zabranjene tri komunističke stranke a nakon žalbe koju je podnijela Komunistička partija Ukrajine i odluke suda, zabrana nije stupila na snagu.

Međutim sam zakon dozvoljava Ministarstvu pravosuđa da zabrani stranci učešće na izborima što se i dogodilo. Stranka ipak nije službeno zabranjena pa i dalje mora podnositi izvještaje o svom poslovanju ali nije mogla učestvovati na poslednjim parlamentarnim izborima.

 

 

 

Izvor: Novi dani