José Pedro Castillo napokon proglašen predsjednikom Perua

Objavljeno 20. jula/srpnja 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Nakon dugog, gotovo beskonačnog, na momente iscrpljujućeg čekanja, Nacionalni izborni sud zemlje (JNE), ljevičarskog kandidata Joséa Pedra Castilla Terronesa, marksističkog seoskog učitelja i sindikalista, službeno je proglasio izabranim predsjednikom Perua. Konačno nakon mjesec dana kašnjenja na osnovu optužbama, te neutemeljenoj i nikad dokazanoj izbornoj “prijevari”, kandidatkinje krajnje desnice Keiko Fujimori, kćeri diktatora Alberta.

Nekoliko sati prije službene objave, JNE je priopćio da je odbio Fujimorijinu peticiju za poništavanje rezultata glasanja od 6. lipnja. Kao odgovor, Fujimori je prihvatila rezultate, ali inzistirala je na tome da je proglašenje Castilla pobjednikom “nelegitimno”. Brojanje glasova završilo je prije nekoliko tjedana, ali vlasti su odgodile objavu zbog pravnih prepreka koje je postavljao sam Fujimori. Tri su zemlje prepoznale Castillovu pobjedu nakon prebrojavanja glasova; Argentina, Bolivija i Nikaragva.

Venecuelanska vlada pozdravila je Castillovu pobjedu izjavom kojom je proslavila uspjeh povijesnog izbornog dana održanog u Republici Peru, koji je doveo do neprihvatljivog izbora nastavnika Joséa Pedra Castilla Terronesa za novog predsjednika. “Ogromno sudjelovanje peruanskog naroda na biralištima znak je njihove nefleksibilne demokratske volje u obrani narodnog suvereniteta”, navodi se u pismu.

Argentinski predsjednik Alberto Fernández podsjetio je na poruku objavljenu prije više od mjesec dana kada je čestitao Castillu na izboru za predsjednika Perua. “Želim obnoviti čestitke Pedru Castillu, koji je demokratski izabran i proglašen predsjednikom naše braće u Peruu”, komentirao je prvi stanar Casa Rosada.

Dopredsjednica Argentine Cristina Fernández de Kirchner na svom je Twitter accountu objavila poruku u kojoj čestita Castillu “koji je danas konačno proglašen izabranim predsjednikom Perua”.

Prvi čovjek Paname također se pridružio čestitkama. Predsjednik Laurentino Cortizo uputio je pozdrav peruanskom narodu i rekao da će s Castillom “nastaviti raditi na dnevnom redu zajedničkih interesa u korist obje nacije”.

S Kube je ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez također proslavio trijumf Pedra Castilla i čestitao peruanskom narodu na izbornoj pobjedi.

Meksički predsjednik Andres Manuel López Obrador pridružio se čestitkama Castillu i uputio ih izbornim vlastima i peruanskom narodu.

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso poželio je Pedru Castillu da se uspješno odvoji od uloge peruanskog šefa države, te rekao kako teži jačanju odnosa dviju zemalja.

Bolivijski potpredsjednik David Choquehuanca naglasio je: “Mi smo bratski narodi i imamo veliku misiju zajedničkog rada za našu Veliku domovinu”.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard poželio je novom peruanskom predsjedniku veliki uspjeh. “Meksiko ga pozdravlja sa svim uvažavanjem i bratstvom”.

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales izrazio se putem svog accounta na društvenoj mreži Twitter, ukazujući da je “napokon JNE proglasio našeg brata Pedra Castilla predsjednikom Perua”. “To je trijumf dostojanstva i jedinstva poniznog naroda nad neoliberalizmom”, rekao je bivši šef države.

 

 

 

Izvor: Agencije