Felix Edmundovich Dzerzhinsky o kontrarevolucionarima

Objavljeno 8. avgusta/kolovoza 2021. od Il Grido del Popolo©

 

“Iskustvo od jedne i pol godine građanskog rata pokazalo je da se strani i domaći imperijalisti ne nadaju da će pobijediti revoluciju u otvorenoj bitci. Strane trupe na jugu i sjeveru odbijaju se boriti za interese kapitala protiv radničke i seljačke vojske. Ruska kontrarevolucija nema dovoljno vlastitih vojnih snaga da se nada uspjehu. Jedno od glavnih sredstava borbe protiv kontrarevolucije je dezorganizacija naše obrane, naše pozadine.

Nedavni slučaj izdaje kod Petrograda, na Crvenom Gorkiju i na Karelijskom sektoru Sjeverne fronte posebno je jasno pokazao na što računaju bijeli gardisti. Oni se infiltriraju na zapovjedna mjesta i razne vladine agencije koje služe vojsci. Tamo nastoje, bilo izravnom izdajom, bilo neorganiziranjem pozadine i fronta, izložiti revoluciju porazu.

Izgubivši nadu u uspjeh u otvorenoj bitci, kontrarevolucija pokušava pobijediti radnike i seljake urotama i izdajom, te izdajom i špijunažom.

Zato Sverusko izvanredno povjerenstvo, kao organ borbe protiv kontrarevolucije, smatra svojom dužnošću pojačati odmazdu nad onima koji su krivi za takve zločine. Izvanredno rusko povjerenstvo savršeno dobro razumije da otkrivanjem i suzbijanjem svih zavjera, svih izdaja i provokacija pomaže našoj herojskoj Crvenoj armiji da što prije okonča unutarnje i vanjske neprijatelje i da iscrpljenom narodu dâ odmor i priliku za miran, kreativan rad.

Neće biti milosti za one koji su razotkriveni u zavjerama i organizacijama Bijele garde!”

(Pravda No. 3 (151), 12. srpanj 1919., Dzerzhinsky F. E., Odabrana djela. T. I. – 1967., str. 276-277.)

 

– Felix Edmundovich Dzerzhinsky