Česi odlučili da zauvijek izbace komuniste iz svog zakonodavnog doma

Objavljeno 10. oktobra/listopada 2021. od Il Grido del Popolo©

 

Češki glasači izbacili su u subotu komuniste iz parlamenta, prvi put nakon završetka Drugog svjetskog rata. Ostavljajući bez zastupnika partiju čiji su preci vladali tom srednjoeuropskom zemljom od 1948. godine do Baršunaste revolucije 1989. godine, koja je označila početak demokracije.

Nakon pada komunizma komunisti su optuženi da su zatvorili desetke tisuća u logore za prisilni rad 1950 -ih i brutalno potisnuli disidente poput dramatičara – a kasnije i predsjednika – Vaclava Havela, ali su i nakon revolucije ostali u parlamentu.

Na ovotjednim izborima Komunistička partija Češke i Moravske osvojila je 3,62% glasova, a gotovo su sva biračka mjesta prijavila rezultate ispod 5% potrebnih za ulazak u parlament. Ovo bi moglo biti posljednje poglavlje u povijesti partije koja se postupno smanjivala kako su se njeni stariji članovi smanjivali.

“To me čini sretnim, čini me jako sretnim”, rekao je za Reuters Jiri Gruntorad (69), bivši disident koji je potpisao deklaraciju o disidentskoj povelji 77. “Ali to se dogodilo prekasno.”

“Bila je to jedna od posljednjih komunističkih partija u svijetu, osim Kineske i Kubanske, koja je zadržala svoje ime. Ostale su barem promijenile ime i počele se ponašati malo drugačije.”

Glasači su pobijedili stranku ANO premijera Andreja Babiša jer je oporbena skupina desnog centra Zajedno postigla iznenađujuće dobar rezultat. Blok je već najavio da je spreman pregovarati o koaliciji s koalicijom Pirati – gradonačelnici lijevog centra. Dvije grupe zajedno će kontrolirati 108 od 200 mjesta. S prebrojanih 99,97% glasačkih listića, “Zajedno” je dobilo 27,78%, ANO 27,13%, a Pirati – gradonačelnici 15,60%.

Nakon 1989. godine, komunisti su nastojali privući starije građane i češke iz radničke klase, ali nikada nisu naišli na razumijevanje među mlađim glasačima i nisu se ogradili od povijesti stranke s totalitarnim vladarima koji guše slobodu.

“Vrlo sam razočaran jer je ovo zaista veliki neuspjeh”, rekao je čelnik Komunističke partije Wojciech Philipp, koji je večeras podnio ostavku.

Unatoč javnim pozivima da to učine, Havel se usprotivio zabrani stranke, koja se protivila članstvu zemlje u Europskoj uniji i NATO -u i održavala tople veze s Rusijom i Kinom.

Komunisti su uglavnom bili u izolaciji od 1989. godine, iako su surađivali s drugim strankama tražeći dodatne glasove za usvajanje zakona u parlamentu. Bili su bliski i s aktualnim predsjednikom Milošem Zemanom.

Stranka je povratila svoj utjecaj 2018. godine kada se Babiš, bivši član Komunističke partije, počeo oslanjati na njih kako bi nadopunio potporu svoje manjinske vlade socijaldemokratima.

Ovo je bio najveći pristup stranke moći od 1989. godine, ali čini se i da će to biti njihov posljednji čin kao politička snaga u zemlji bivšeg sovjetskog bloka.

“Sretna sam što je ovo doba prošlo-ne samo za nas koji smo još živi, ​​već i za one koji su umrli i progonjeni od režima”, rekla je 74-godišnja Hannah Palkova koja napušta zemlju zbog prijetnje od strane posebnih službi.

S ovim čini se ide u povijest zadnja komunistička partija istočnog bloka sem Ruske.

 

 

 

Izvor: Agencije