CDU hoće da sruši spomenik vođi njemačkih komunista kojeg su ubili nacisti: Prihod od prodaje donirati Ukrajini

Objavljeno 27. marta/ožujka 2022. od Il Grido del Popolo©

 

U Berlinskom okrugu Pankow stoji 15 metara visok spomenik Ernsta Thälmanna antifašista i revolucionarnog vođu Komunističke partije Njemačke a koji podignut na njegov stoti rođendan 1986. godine.

Poslije dolaska na vlast Adolfa Hitlera, 1933. godine, Thälmann je uhapšen 3. ožujka i zatočen u koncentracijskom logoru Buchenwaldu, gdje je ubijen 18. kolovoza 1944. godine, po Hitlerovom osobnom nalogu.

Thälmannov spomenik nosi komunističke simbole srp i čekić i stisnutu šaku simbol antifašističke paravojne organizacije Roter Frontkämpferbund. Spomenik je djelo poznatog sovjetskog kipara Leva Efimovicha Kerbela, koji je bio i Ukrajinac i Židov.

Član općinskog vijeća u berlinskom Pankowu David Paul (Hrišćansko demokratska unija -CDU) zatražio je od okužnog vijeća Pankow da demontira ovaj 50 tona težak spomenik i rastopi ga, a da se prihodi od toga doniraju Ukrajini. Opravdanje za rušenje spomenika njemačkom antifašisti čije je ubojstvo osobno zatražio Hitler su našli u Ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Navodi se da Putin nije prebolio raspad SSSR-a i želi ga uskrsnuti, a da na spomeniku stoji srp i čekić, stoga Thälmannov spomenik treba srušiti jer je bio komunist.

Ovaj prijedlog ne bi trebao proći jer vlast u tom dijelu Berlina drži stranka Ljevice.

Uprava za kulturu okružnog senata, smatra zahtjev demohrišćana vrlo upitnim. Njihova glasnogovornica ovako je komentirala zahtjev:

“Svakako postoje bolji načini da se pomogne Ukrajini, bez uništavanja kulturnih dobara. Ovom prilikom želimo istaknuti da su i sovjetski spomenici još uvijek pod zaštitom”.

Zadnja rečenica je bila za slučaj da se neko namjeri na rušenje sovjetskih spomenika po Berlinu koji su zaštićeni njemačko-sovjetskom sporazumu o partnerstvu iz 1990. godine.

Tad se Savezna Republika Njemačka obvezala čuvati i održavati ove spomenike.

Ime Ernsta Thälmanna je jedan od najjači simbola njemačkog antifašizma. Tijekom Španjolskog građanskog rata nekoliko formacija njemačkih dobrovoljaca je nosilo njegovo ime.

U selu Slatinski Drenovac podno Papuka, 15. kolovoza 1943. osnovana je od boraca njemačke narodnosti, u sastavu Drugog hrvatskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije četa Ernst Telman. Ova partizanska četa bila jedina antifašistička jedinica u Europi sastavljena od boraca Njemačke narodnosti.

 

 

 

Izvor: Novi dani