Bolivijska ministrica Sabina Orellana Cruz je postala prvi ministar depatriarhalizacije u svijetu

Objavljeno 25. novembra/studenoga 2020. od Il Grido del Popolo©

Nakon pobjede kandidata MAS-a, Luisa Arcea na nedavno održanim predsjedničkim izborima u Boliviji, prošli petak su svoju prisegu dali novi ministri, članovi vladinog kabineta. Između ostalih je na mjestu ministra za kulturu, dekolonizaciju, i za prvi put depatriarhalizaciju, bila naznačena Sabina Orellana Cruz. Ovaj se portfelj vraća u vladu nakon što je ukinut u vrijeme vlade Jeanine Áñez.

Sabina Orellana je dio Konferencije autohtonih žena “Bartulina Sisa”, u kojoj je obavljala dužnost tehničara organizacije, a obavljala je i funkcije u Višenacionalnoj školi za javni menađment. U posljednje vrijeme bila je zadužena za proces obuke žena voditeljica u devet odjela, prema profilu koji je vladin komunikacijski tim medijima poslao.

Prilikom inauguracije nije zaboravila napomenuti multikulturalni koncept bolivijskog društva, rekavši: “da je žena koja je ponosna na svoje korijene, jer je quechua, te da bi se svi trebali osjećati ponosno na svoje korijene”.

Govoreći o založbi nove vlade za bolju interkulturalnost bolivijskog društva u korist naroda, je još istakla: “da svi Bolivijci bi se trebali osjećati ponosno što nose suknje, sandale i kape ch’ullus, pored toga što govore na jezicima 36 nacionalnosti koje čine Višenacionalnu državu, jer tamo leže korijeni”.

Ono što je najvažnije potencirati tijekom njezinog govora je povezano sa dužnošću koju treba objavljati pored već dosad poznatih od ranije kao dio tog portfelja, a to je dužnost o depatriarhalizaciji, što je prva takva zabilježena u svijetu.

Ministrica Orellana je u tu priliku rekla: “ukidanje rasizma je odgovornost svih nas, krećući se ka mirnom suživotu u kojem nitko ne vidi ženu ili muškarca inferiornima zbog toga što su drugačiji, a mi smo jednako raznoliki kao što su i boje naše vifale”.

“Treba graditi dekoloniziranu, nepatrijarhalanu domovinu, ponosnu na svoje korijene i svoje veliko bogatstvo. Smatram da će ovo biti najbolje nasljedstvo za naše sinove i kćeri koji žive u višenacionalnoj državi Boliviji”, dodala je još na kraju svog govora prilikom ceremonije koja je održana u Casa Grande del Pueblo.

Pred novom ministricom kao i ostalih članova novog kabineta je iznimno težak posao nakon vojnog udara od prije godinu dana, kada je bila instalirana proimperijalistička vlada s podrškom SAD-a. Međutim, nakon dolaska MAS-a na vlasti, Bolivija se opet vraća na stari socijalistički kurs po kojemu je bila prepoznatljiva u vrijeme vladavine predsjednika Eva Moralesa.

Izvor: agencije