“To tell the truth is revolutionary” ― Antonio Gramsci

Admir Čavalić: Na male obrtnike ne možemo gledati kao na kapitaliste jer ne ostvaruju ekstra profit

Objavljeno 3. februara/veljače 2022. od Il Grido del Popolo©

 

Novinarka Hristina Janković je u svom podcastu kao dio njezinog bloga Mojsvijet.com ugostila bosanskohercegovačkog ekonomskog analitičara Admira Čavalića.

Između ostalog palo je riječi o ekonomskim perspektivama Crne Gore u regionu, o decentralizaciji ekonomije i centralizaciji politike, o političkom populizmu i propagandi u ekonomskim svrhama, o predstojećem povećanju minimalne plaće u Crnoj Gori, o fiskalnom siromaštvu crnogorskih građana, o tempu zaduživanja Crne Gore, te o unutarnjoj migraciji kao rezultat nejednake preraspodjele kapitala i materijalnih dobara, o turizmu kao stratešku djelatnost i ekonomsku granu u nedostatku razvoja ostalih grana industrije, kao i o okrupljivanju malih gazdinstava u poljoprivredi, onda o razvojnim inovacijama i tehnologijiama, i svakako na kraju, o ruskom i kineskom agresivnom ekonomskom utjecaju u Crnoj Gori.

Riječ je naravno bilo i radničkoj klasi, naročito onaj dio koji obuhvaća male poduzetnike koji imaju svoje male obrtne firme u kojima je zaposleno do pet radnika, a koje su u vrijeme globalne pandemije ekonomski bile najviše pogođene. Sve o svemu jedan odličan intervju u kojem je glavni akcent stavljen na crnogorsku ekonomiju.

 

“To tell the truth is revolutionary” ― Antonio Gramsci