Пабло Пикасо: Защо станах комунист

Опубликовано на 25 септември 2021 г. от Il Grido del Popolo©

 

“Присъединяването ми към Комунистическата партия е логична стъпка в живота ми, в работата ми и им придава смисъл. Чрез дизайна и цвета се опитах да проникна по-дълбоко в познанието за света и хората, за да може това знание да ни освободи.

По мой собствен начин, винаги съм казвал това, което смятам за най-вярно, най-справедливо и най-добро и, следователно най-красиво. Но по време на потисничеството и бунта, почуствах, че това не е достатъчно, че трябва да се боря не само чрез рисуването, но с цялото си същество. Преди, поради някаква ‘невинност’, не бях разбирал това.

Станах комунист, защото нашата партия се стреми повече от всяка друга да познава и да изгражда света, да направи хората по-ясно мислещи, по-свободни и по-щастливи. Аз станах комунист, защото комунистите са най-смелите във Франция, в Съветския съюз, както и в моята страна, Испания.

Никога не съм се чувствал по-свободен, по-завършен, отколкото откакто се присъединих. Докато чакам времето, когато Испания ще ме приеме отново, Френската комунистическа партия е отечество за мен.

В него отново намирам всичките си приятели – великите учени Пол Лангевен и Фредерик Жолио-Кюри, великите писатели Луис Арагон и Пол Елюар и толкова много от красивите лица на парижките бунтовници. Пак съм сред братята си.”

(Париж, Октомври 1944 г.)

 

– Пабло Пикасо